Децата са били в предимунизационна възраст, уточни той.  За връщането на

...
Децата са били в предимунизационна възраст, уточни той. 
За връщането на
Коментари Харесай

Две едномесечни бебета починаха след заразяване с коклюш

Децата са били в предимунизационна възраст, посочи той. 

За връщането на болест, против която от дълго време има ваксина и която попада в наложителния имунизационен календар у нас, стана ясно при започване на април. Многократно и главният държавен здравен контрольор предупреждаваше, че се увеличават случаите на коклюш в страната. 

До 13 април случаите са били 70, което е десетократно нарастване по отношение на същия интервал на предходната година

Държавният здравен контрольор предизвести още, че когато болестта влезе в учебно заведение или детска градина , " ограниченията не са изключително ефикасни ". Като места с епидемиологични гърмежи той изброи няколко държавни и частни училища в София .

Както е известно, деца, които не са ваксинирани със наложителните ваксини у нас, не могат да посещават държавни образователни заведения. Не подобен обаче е казусът с множеството частни детски заведения, в които няма сходно условие. 

Бактерията Bordetella pertussis, която предизвиква т. нар магарешка кашлица, се предава по въздушно капков път. Симптомите нормално се появяват от 7 до 10 дни след заразяването и в началото наподобяват елементарна простуда - с кихане, кашлица и леко нараснала температура.

В рамките на 2 седмици обаче кашлицата става по-остра и може да бъде съпроводена от пристъпи. Те траят няколко минути и най-много се получават през нощта, като могат да завършат даже с повръщане. След 3 до 4 седмици пристъпите оредяват и положението се усъвършенства, макар че остатъчна кашлица има до 2 и повече месеци след началото на заболяването. 

Диагнозата " Коклюш " се слага след тест, който не се заплаща от Здравната каса, а е за сметка на пациента. Такъв може да насрочи персоналният доктор след осъществен обзор. Доц. Кунчев се ангажира диагностиката да стане безвъзмездна и да може да се прави освен в Центъра по заразни и паразитни заболявания, само че и в РЗИ-София, а в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна. 

Най-сигурният метод за отбрана против коклюш е цялостната имунизация, като имунизацията нормално се комбинира с тази против дифтерия и тетанус. Нашият имунизационен календар включва 3 дози. Първата имунизация от 2-3 дози нормално се прави на възраст сред 2 и 12 месеца. Препоръчва се слагане на 3 и 4 доза на възраст от 11-24 месеца, и още една - сред 3 и 7 години. Последната имунизация против заболяването е на 12-годишна възраст. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР